donderdag 2 oktober 2014

Hoe nu verder met de huizenmarkt na Prinsjesdag 2014

PRINSJESDAG

Het lage 6% BTW tarief op woningverbouwingen blijft langer van kracht en de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek worden verruimd. Het kabinet denkt daarbij gelukkig aan de huizenbezitter. Rücker Raaijmakers Makelaardij zet de belangrijkste veranderingen voor de huizenbezitter op een rij.

Lagere btw
Goed nieuws voor mensen die hun huis willen uitbreiden of verbouwen. Het lage btw-tarief op een verbouwing of renovatie, in maart 2013 ingevoerd om de mensen aan te moedigen in hun huis te investeren blijft gelden tot juli 2015. Op de arbeidskosten voor verbouwingen betaalt u dan geen 21, maar 6 procent.

Hypotheekrenteaftrek

Mensen die hun huis verkopen en daar een restschuld aan overhouden, kunnen de rente op die restschuld nog 15 jaar blijven aftrekken bij de aangifte op hun inkomstenbelasting. Die termijn was dit jaar nog 10 jaar. Het kabinet wil consumenten met een flinke restschuld hierin tegemoetkomen en drempels om te verhuizen zoveel mogelijk wegnemen.
Ook de hypotheekrente voor een onverkocht huis wordt langer aftrekbaar. Op dit moment kan een huizenbezitter die is verhuisd, maar zijn oude huis nog niet heeft verkocht, twee jaar lang voor beide hypotheken rente aftrekken op het belastbaar inkomen. Het kabinet heeft deze termijn verlengd naar 3 jaar.
Voor de lagere btw op verbouwingen en de ruimere regels voor hypotheekrenteaftrek trekt de overheid in 2015 in totaal 150 miljoen euro uit.

www.rrmakelaardij.nl


Schenkingsvrijstelling
Sinds eind 2013 konden particulieren elkaar 100.000 euro belastingvrij schenken voor de financiering van een huis. Deze tijdelijke verruiming loopt tot eind 2014 en wordt jammer genoeg niet verlengd.
De grens voor belastingvrij schenken aan een willekeurig iemand gaat weer omlaag naar 2.092 euro per jaar. Als u aan uw kind schenkt, is die grens normaal gesproken 5.229 euro per jaar. Tenzij uw kind tussen de 18 en 40 is, dan mag u éénmalig 25.096 euro belastingvrij schenken. Die grens is opgehoogd tot 52.281 voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar, als zij daarvan een studie betalen of het geld in hun huis steken.
Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Per 1 juli 2015 wordt de bovengrens voor een nieuwe Nationale Hypotheek Garantie verlaagd van € 265.000 naar € 245.000.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten