woensdag 14 februari 2018

Waar moet je opletten bij het kiezen van een verkoopmakelaar?
Of het nu de aankoop is van jouw / jullie eerste woning of de zoveelste woningaankoop die je van plan bent te gaan doen, het is en blijft een vermoeiend en spannend proces. Zeker als het je eerste woning is; Waar moet je naar toe? Wie kan je voorzien van goede informatie? Hoeveel kan ik aan hypotheek krijgen?
Een soort gelijk proces heb je natuurlijk bij de verkoop van je huidige woning. Een van de belangrijkste vragen is dan, hoe kan ik mijn woning het best verkopen. Bij de verkoop van een woning staat een verkoopmakelaar centraal, hij/zij is de ‘guiding line’, van stijl advies tot de bemiddeling met de kopende partij. Maar hoe kies je nu de juiste verkoopmakelaar? In deze blog zullen we daar verder op inhaken.


Internet makelaar of fysieke makelaar?
Je ziet er tegenwoordig steeds vaker reclames van, internetmakelaars. Het verhaald wordt dan vak gehouden dat een ‘traditionele’ full-service makelaar duur is en dat je alles ook makkelijk zelf kunt regelen met wat online hulp. Dit blijkt in de praktijk vaak tegen te vallen. Een makelaar heeft weldegelijk een belangrijk rol bij de aankoop en verkoop van een woning. Juni 2017 hebben we hier een blogartikel over geschreven. Deze kun je hier teruglezen.

Op welke waarde schatten ze jouw/jullie woning?
Voordat een makelaar de woning te koop zet zullen zij altijd een taxatie/waardebepaling doen. Dit kun je op voorhand ook al gratis laten doen. Waarom is het belangrijk te weten waarvoor de makelaar het huis te koop wil gaan zetten? Logisch, je weet dan wat je ‘waarschijnlijk’ voor de woning gaat krijgen. Maar er is ook nog een andere belangrijke reden. Vergelijk bijvoorbeeld een drietal makelaars, vraag naar de reden waarom ze op de bepaalde waarde uitkomen.
Ben je het met een makelaar eens over de vastgestelde waarde en achterliggende gedachte voor de bepaling van de verkoopprijs? Maak dan vervolgstappen.Kennis van de woningmarkt in de regio waar je woont
Het lijkt zo voor de hand liggend te zijn, maar graag willen we benadrukken dat het zeer verstandig is om een makelaar te kiezen welke gevestigd zit in de regio waar de woning staat die je wilt verkopen. Een lokale makelaar heeft veel kennis over de markt in zijn regio en kent de wensen van de kopers. Let hierbij wel op dat je voor een NVM makelaar kiest. Deze zijn niet per definitie beter, maar vallen onder de vereniging die een geschillencommissie heeft, zodat je bij een conflict met een makelaar ergens terecht kunt.

Wat doet de makelaar voor de genoemde prijs?
Om een huis te verkopen kan een makelaar meer doen dan enkel een paar simpele foto’s maken en het op internet zetten. Overleg dus voordat je de hand schud met de makelaar wat hij gaat doen om het huis te verkopen. Denk hierbij o.a. aan de volgende zaken:
·         Professionele foto’s
·         Styling van de woning
·         Woning aanbieden op Funda
·         Meedoen aan open dagen en een OpenHuis route
·         Plaatsen van een bord in de tuin / voor het raam
·         Enz..


Tot slot, vraag een rond bij mensen uit je omgeving of zij ervaring hebben met een makelaar en laat je gevoel ook spreken. Een makelaar kan voldoen aan alle regels en gouden bergen beloven, maar als jouw gevoel niet goed is ga dan ook niet met die partij in zee.


Woon je in ’s-Hertogenbosch en wil je graag je woning verkopen? Neem dan contact op met ons, we helpen je graag met als resultaat een succesvolle verkoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten