maandag 13 november 2017

Volgend jaar een huis kopen? Dit zijn de nieuwe leennormen van 2018.Zijn jullie van plan om volgend jaar samen een eerste huis te kopen of te verhuizen naar een andere woning? Houdt er dan rekening mee dat in 2018 de leennormen aangepast worden. Of kunnen we beter zeggen, aangescherpt? In deze blog zullen we een overzicht geven van de nieuwe regels.

NHG grens
Ook in 2018 zal de NHG grens verhoogd worden. De NHG-kostengrens wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde woningprijs. Dit houdt in dat voor 2018 de NHG grens stijgt naar €265.000,- (in 2017 was dit nog €245.000,-).
Ga je in je nieuwe woning investeren in energiebesparende voorzieningen? Let dan goed op, in dat geval bedraagt de NHG grens in 2018 geen €265.000,- maar €280.900,-! Dit maakt het extra interessant om te investeren in een energie zuinige woning.Kortlopende hypotheken
Ben je naar je pensioen aan het toe werken en hoef je nog maar een paar jaar? Dan is de volgende nieuwe regel wellicht zeer interessant als je versneld wilt aflossen.
Voor hypotheken die korter lopen dan 10 jaar (en die volledig worden afgelost binnen de rentevaste periode) mag er in 2018 gewerkt worden met de werkelijke rentepercentages. Voorheen diende men te rekenen met een toetsrente van 5% (wat veel hoger lag dan de werkelijke rentestand).

Financieringslastpercentage tweeverdieners
Werken jullie beide en zijn jullie van plan om op basis van het gezamenlijke inkomen een huis te gaan kopen? Dan is het belangrijk om het volgende te weten.
In 2017 was het nog zo dat bij het bepalen van het financieringslastpercentage het inkomen van de minst verdienende partner voor maar 60% meegeteld werd. In de komende jaren gaat dit stijgen naar uiteindelijk 100%. Voor 2018 houdt dit in dat het percentage is vastgesteld op 70%. Dit kan dus gevolgen hebben op een hypotheekaanvraag.

Energiezuinige woningen
Tot slot is er nog een wijziging die voornamelijk van belang is voor mensen die energiezuinig maatregelen gaan treffen in hun nieuwe woning. Enerzijds is dit de verhoogde NHG grens, zoals hierboven benoemd is, maar tevens is er ook een mogelijkheid gecreëerd om extra geld te lenen voor het type energie zuinige woningen.

Voorheen was dit alleen voor de zogenoemde NOM-woningen (Nul-Op-De-Meter woningen), maar nu dus ook voor woningen die zeer energie zuinig zijn.

Wil je meer informatie neem dan met ons contact op

Geen opmerkingen:

Een reactie posten