dinsdag 10 februari 2015

Energielabel woningen


Begin 2015 hebben alle huiseigenaren, die nog geen energielabel hadden, een voorlopig energielabel per post thuis gestuurd. Dit is gebaseerd op het bouwjaar van de woning en is voor enkele tientjes te corrigeren voor genomen maatregelen en eenvoudig online via enkele vragen om te zetten in een definitief energielabel. Bij verkoop of nieuwe verhuur is een definitief label verplicht op straffe van een boete van maximaal 405 euro.

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!



Energielabel aanvragen:
Huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen in januari en februari 2015 een voorlopig energielabel thuisgestuurd. Het voorlopige label is gebaseerd op al bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar.
Het voorlopige energielabel is een inschatting. Misschien heeft u inmiddels uw vloer laten isoleren of zonnepanelen laten installeren. Dit kunt u aangeven zodra u het voorlopige energielabel omzet in een definitief label. Op basis van deze maatregelen kan het definitieve label anders uitvallen dan het voorlopig label.

Definitief energielabel aanvragen
U kunt online uw voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel. Wat moet u hiervoor doen?
  1. Log met uw DigiD in op www.energielabelvoorwoningen.nl.
  2. Controleer uw woninggegevens en pas ze eventueel aan.   
  3. Voeg digitaal bewijs toe, als u energiebesparende maatregelen heeft getroffen (bouwtechnisch rapport, factuur, foto’s).
  4. Selecteer een erkend deskundige (op basis van tarief, klantbeoordelingen of reactietijd).
  5. Verstuur uw gegevens.

Erkend deskundige controleert gegevens
De erkend deskundige (energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist) controleert uw gegevens vervolgens op afstand. Hij kan met u overleggen over de gegevens die u heeft verstrekt. De erkend deskundige komt dus niet bij u thuis langs.
Heeft de erkend deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per mail van de Rijksoverheid. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats.

Geldigheid definitief energielabel
Het definitieve label blijft (net als het energielabel dat vóór 2015 is afgegeven) 10 jaar geldig.



Kosten energielabel
Een voorlopig energielabel is gratis. Een definitief energielabel gaat naar verwachting enkele tientjes kosten. Dit zijn de administratiekosten van de erkend deskundige.

U bezit al een energielabel en wilt dit vernieuwen
Heeft u vóór 2015 al een energielabel voor uw woning ontvangen laten opstellen en wilt u een nieuwe? Bijvoorbeeld omdat u de woning wilt verkopen en het oude label geen juist beeld meer geeft van de energieprestatie van uw huis? Ook dan kunt u dit via www.energielabelvoorwoningen.nl online regelen. De procedure is hetzelfde als hiervoor beschreven.

Huis kopen: groen energielabel loont
Ga je een huis kopen? Let op het energielabel. Een huis met een groen energielabel is niet alleen comfortabeler, het scheelt je ook fors in de energiekosten. In 10 jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar onzuinig huis oplopen tot duizenden euro's. Een iets duurder maar zuiniger huis kan dus voordeliger zijn dan een goedkoper, onzuinig.

Gratis advies over hoe je je huis energiezuiniger kan maken
Wil je gewoon eens weten wat het energielabel van je woning is? En wat je kan doen om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken? Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op www.verbeteruwhuis.nl.

Energielabel en het energieverbruik in de praktijk
Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. De energierekening hangt ook af of je zuinig stookt, hoeveel warm water je gebruikt, hoeveel apparaten je hebt en hoe intensief je die gebruikt. In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.


         http://www.rijksoverheid.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten