woensdag 2 januari 2019

Wijzigingen omtrent HYPOTHEEK 2019


We hebben een aantal wijzigingen omtrent hypotheek in het nieuwe jaar op een rijtje gezet.

Hypotheekrenteaftrek daalt van 49,5% naar 49% in 2019
Sinds 2017 daalt het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken. Voor 2019 betekent dit dat het maximale belastingtarief waartegen
hypotheekrente kan worden afgetrokken, daalt van 49,5% naar 49%. De komende jaren zal dit tarief verder worden afgebouwd.

NHG-grens naar € 290.000 in 2019

Wie een woning koopt, kan een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tot een bepaald aankoopbedrag. In 2018 is deze grens € 265.000, maar in 2019 gaat deze grens omhoog naar €290.000.
Onder energiebesparende voorzieningen wordt verstaan: een HR ketel, spouwmuur-, dak-,
leiding- vloerisolatie, HR++ beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee
gelijk te stellen constructieonderdelen, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement
ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, een zonneboiler, zonnecellen of een
combinatie hiervan.



NHG-premie in 2019 met 0,1% verlaagd
NHG meldt dat de borgtochtprovisie voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (de NHG premie) in 2019 wordt verlaagd. Woningeigenaren die een hypotheek met NHG aanvragen, betalen daarvoor 0,9% over de hoogte van hun hypotheek in plaats van de huidige 1%.

WOZ-waarde stijgt
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen zal in 2019 met 7,5 tot 9,5 procent stijgen. Dit schrijft de Waarderingskamer in een brief aan de staatssecretaris van Financiën. Deze waardering vormt de basis voor een aantal belastingen die huiseigenaren betalen, zoals de onroerendezaakbelasting, het eigenwoningforfait en de watersysteemheffing.

Wet Hillen
Deze wet zorgde ervoor dat mensen met geen of een geringe hypotheek geen bijtelling kregen op hun inkomen. Deze wet is afgeschaft. Hierdoor is het zo dat mensen die weinig rente betalen ten opzichte van het eigenwoningforfait (gebaseerd op de WOZ-waarde van de woning) te maken krijgen met een belastbaar inkomen. Er is sprake van een opbouw over een periode van 30 jaar. Ieder jaar is er 3,33% dat erbij komt.
Nul-op-de-meter-woning

Wanneer er sprake is van een nul-op-de-meter-woning dan kan nu ook bij herfinanciering een bedrag van 25.000 buiten beschouwing worden gelaten bij de berekening van de maximaal toegestane financieringslast. Dit houdt in dat het daarom mogelijk is een hogere financiering af te sluiten. Achterliggende gedachte is dat door de besparing aan energiekosten je meer ruimte hebt voor woonlasten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten